Способността да успокоявате ума е чудесен инструмент за справяне с ежедневието,

...
Способността да успокоявате ума е чудесен инструмент за справяне с ежедневието,
Коментари Харесай

Как да се успокоим бързо: 5 техники, препоръчани от експерти от Харвард

Способността да успокоявате ума е превъзходен инструмент за справяне с всекидневието, отговорностите, напрежението и моментите, които предизвикват безпокойствие или отчаяние. 

Известно е, че стресът е един от главните врагове на здравето, благополучието и дълголетието. Това ни пречи да вземаме положителни решения, да мислим ясно или да се концентрираме. Когато в главата ви има стихия, всичко наподобява по-страшно и в такова положение е мъчно да се откри излаз или решение. 

Затова би трябвало да се научите по какъв начин да се справяте със напрежението, като употребявате разнообразни способи и практики, пише GQ.
 Снимка: Freepik
Не единствено обичайна медитация може да ви помогне да разрешите този проблем, има доста неща, които могат да ви оказват помощ да намалите равнищата на стрес и да се успокоите, с цел да можете по-добре да се справяте с проблемите и компликациите.

Експерти от Харвардския университет на тяхната платформа Harvard Health Publishing предлагат някои елементарни и ефикасни тактики за реагиране на напрежението по по-здравословен метод и да не му разрешаваме да ни управлява. Тези техники са създадени от кардиолога Хърбърт Бенсън от здравното учебно заведение на университета.
Съсредоточете се върху дишането си  Снимка: Freepik
Когато сте уплашени и мислите ви са в безпорядък, дишането ви също може да бъде наранено. Правилното дишане може да ви помогне да заспите, да избегнете припадък на суматоха и да се почувствате по-отпуснати и спокойни, а техниката на Бенсън включва вдишване на мудни, дълбоки вдишвания, пробвайки се да настроите мозъка от чувства или разсейвания, като се фокусирате единствено върху поддържането на дъха, звука от него и чувството за това по какъв начин въздухът навлиза в тялото ви.
Отпуснете тялото си  Снимка: Getty
Подобна техника се използва от практикуващите йога. За да извършите това, би трябвало да започнете с мускулите на краката, пробвайки се да ги отпуснете и по-късно гладко да се движите по цялото тяло, като вършиме сканиращи придвижвания от главата до петите, чиято цел е да облекчите напрежението във всеки мускул и орган, до момента в който сте сигурни, че цялото тяло е отпуснато.
Върнете си възприятието за сигурност
Един от методите да възстановите спокойствието е да си визиите места, които са релаксиращи, като морето, плажа, гората или друго място, където се чувствате в сигурност. Според Harvard Health това може да помогне за построяването на позитивно самочувствие и да ви сложи в душевен релаксиращо пространство, което може да работи, когато сте в офиса, в запушване или във всяка обстановка, в която сте уплашени и измъчвани от отнемане мисли.
Упражнения за релаксация  Снимка: Freepik
Упражненията са чудесни за психологичното здраве, дават ви убеденост, мощ, сигурност и способността да спрете да се тревожите за други неща. Има ефикасни извършения, които са предопределени да ви обезпечат успокоение и да успокоят мозъка ви. Бенсън предлага да вършиме йога, тай чи или чигонг - извършения, които ви оказват помощ да се свържете с тялото си, да го слушате и да работите върху гъвкавостта и салдото.
Повтарящи се изречения
Това може да стане посредством дребни молебствия или изречения, които могат да се повтарят като тип мантра. Бенсън предлага да комбинирате това с дихателни техники, защото повторението и дълбокото дишане имат успокоителен резултат и правенето им за няколко минути може да има огромни изгоди.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР